Díky vánoční sbírce v Čáslavi se rozzářilo 1400 dětských tváří

3. ledna 2018

Na co se děti nejvíc těší o Vánocích? No přece na dárky ukryté pod stromečkem, které jen čekají, až je páry natěšených dětských ručiček rozbalí. Bohužel tyto krásné okamžiky nezažívají všechny rodiny. V azylových domech, pobytových střediscích a dalších zařízeních žijí děti, které nejenže nemají stromek, ale ani dárky, mnohdy ani domov. A právě těmto dětem pomohla sbírka Krabice od bot.

Středočeská Diakonie se do ní ve spolupráci s evangelickým farním sborem v Čáslavi zapojila už po třetí. Tentokrát však s největším, dalo by se říci rekordním, úspěchem. Na čáslavském sběrném místě se podařilo vybrat neuvěřitelných 1 400 krabic – dárků pro chudé a potřebné děti. „Znovu a znovu nad tímto úžasným číslem nepřestáváme žasnout,“ uvedla Pavlína Rumanová ze středočeské Diakonie, „je skvělé, kolik lidí se rozhodlo potěšit o Vánocích děti, které neměly v životě tolik štěstí. Vážíme si toho a mnohokrát za to děkujeme.“

Sběrné místo v Čáslavi však nebylo jediným. Rok od roku se do celorepublikové sbírky zapojuje čím dál více zařízení – a to nejen Diakonie a farní sbory, ale také obchody, firmy a další organizace. Není se proto čemu divit, že za celou dobu konání sbírky (polovina listopadu až polovina prosince 2017) se v rámci ČR podařilo nashromáždit více než 23 000 krabic a dalších 200 000 Kč díky krabici online! „K tomu asi není co dodat. Je to jak z říše snů. Jsme z toho všichni opravdu nadšeni,“ popsala svou radost z úspěchu sbírky Rumanová.

Několik stovek dárků nasbíraných v Čáslavi zůstalo takříkajíc v regionu – potěšily děti z čáslavského Centra Domek i nízkoprahových zařízení v Kutné Hoře a Kolíně. Další balíčky putovaly do Azylového domu ve Vlašimi, který zřizuje taktéž Diakonie Střední Čechy, a do Pobytového střediska v Kostelci nad Orlicí. Zbylé dárky byly odvezeny na centrální sběrné místo do Prahy, kde si je vyzvedly další organizace pečující o potřebné děti.

Reakce, poděkování a pozitivní ohlasy na sebe nenechaly dlouho čekat. „S velkou úctou děkujeme všem dárcům za jejich lidskost a nádherný přístup k dětem našich klientek. Předávání bylo velmi dojemné, jedna dívenka se dokonce rozplakala,“ popsala slavnostní rozdávání dárků Eva Benešová z kolínské organizace Prostor plus. „Moc bych si přála, aby dárci mohli vidět, jak se děti z dárků radují, jak jejich rodiče schovávají slzy štěstí a tisknou nám ruce. Jsou to nádherné okamžiky, které se pokusíme zprostředkovat alespoň skrze fotografie,“ dodala Rumanová s tím, že se středočeská Diakonie zapojí do Krabice od bot určitě i příští rok. Poselství Vánoc se tak bude šířit dál.