Občanská poradna loni pomáhala lidem v nesnázích

2. ledna 2018

I v roce 2017 nabízela Občanská poradna Diakonie Střed svou pomoc při řešení složitých životních situací. Obrátit se na ni mohl kdokoli, kdo si nevěděl se svým problémem rady, potřeboval odbornou pomoc, či neměl dost finančních prostředků na návštěvu právníka. Na kontaktních místech poradny v Čáslavi, Kolíně, Benešově a Voticích našlo bezplatnou, diskrétní a nestrannou pomoc více než 350 osob v nesnázích.

"Poradenství nejčastěji poskytujeme ve finanční problematice, zejména při řešení dluhů a exekucí," uvedla Vladimíra Šnajdarová, vedoucí Občanských poraden ve středočeské Diakonii. "Naši pracovníci pomáhají klientům kontaktovat věřitele, společně domlouvají splátkové kalendáře či se snaží nacházet jiná řešení, která by je postupem času vyvedla z dluhové pasti," popsala nejčastější způsoby práce Šnajdarová.

V poradnách také radí, jak se bránit neférovému jednání některých firem, které poskytují finanční služby, a dalším praktikám nebankovních organizací. Jak však uvádí Šnajdarová, jedním z nejčastěji řešených problémů jsou exekuční řízení: "Pokud to lze, pomáháme sloučit jednotlivé exekuce, čímž se výrazně sníží odměny advokátů a exekutory vymáhaná částka. Při splnění všech podmínek je také možné klientům pomoci s oddlužením. Za dobu pěti let v přísném režimu insolvenčního řízení však musí uhradit alespoň 30 % všech svých závazků a odměnu insolvenčního správce."

Život je však pestrý a nezahrnuje pouze finanční problematiku. Proto byla velmi pestrá i paleta řešených dotazů – od rodinných vztahů, přes oblast bydlení, práva a povinnosti spotřebitelů, pracovně-právní vztahy, až po sociální dávky a ještě dál. I na to jsou v poradně připravení. "Nevíte-li si rady, nebojte se ozvat a svůj dotaz konzultovat s proškolenými poradci. Naše služba je bezplatná a diskrétní," dodala Šnajdarová.