Středověký den v Semtěši pobavil návštěvníky a podpořil Diakonii

30. července 2017

Obec Semtěš nedaleko Kutného Hory o víkendu znovu ožila historickou atmosférou. V sobotu 29. července se zde konal již druhý ročník Dne středověké zábavy a dovedností, který přilákal řadu místních i přespolních návštěvníků. Výtěžek ze vstupného se letos organizátoři rozhodli věnovat středočeské Diakonii.

"Potomci zlatého třmene ze Semtěše", jak si říká skupina místních příznivců středověku, pro návštěvníky připravili vskutku bohatý program. Dobová hudba a tance, šermířská vystoupení, ukázka palných zbraní či ohňová show - to vše potěšilo zrak i sluch nejednoho zvídavého diváka. Chuťovým buňkám pak polahodila přednáška o středověké kuchyni včetně ochutnávky. Kdo dával přednost současnému stravování, však také nepřišel zkrátka. Stánek s občerstvením nabídl výběr z "moderních" dobrot.

Děti si také přišly na své. Soutěžní stanoviště prověřila jejich odvahu, obratnost, přesnost, i sílu - zkrátka všechny důležité vlastnosti středověkého bojovníka. Získané zkušenosti pak mohly předvést v Dětské bitvě, která se odehrála mezi téměř věrnými replikami dobového opevnění a semtěšské Bašty.

Akce nabyla také charitativní rozměr. Organizátoři se rozhodli věnovat veškerý výtěžek z dobrovolného vstupného středočeské Diakonii, pomáhající například lidem s mentálním a kombinovaným postižením. "Celkem se podařilo vybrat více než 20 tisíc korun," uvedla Pavlína Rumanová z podpořené organizace. "Je to úžasná částka a my za ni mnohokrát děkujeme. Náš velký dík patří zejména organizátorům, ale také všem návštěvníkům," dodala s tím, že finance poputují na pořízení vybavení a pomůcek pro klienty.

Velké poděkování patří skupině příznivců historie "Potomci zlatého třmene ze Semtěše" (organizátoři akce) a také sponzorům, díky jejichž laskavé podpoře se akce mohla uskutečnit: Obec Semtěš, PD Steel ing mont s.r.o., Severochema Liberec, Rabbit Trhový Štěpánov a.s., Sady Bílé Podolí, GASCO s.r.o., Pivovar Kácov, Ditom construction s.r.o., Obec Brloh, Obec Litošice, Obec Sovolusky, Friterm s.r.o., ČAK Pardubice s.r.o., Radovan Hanousek Vrdy, Dantrans s.r.o. Upřímně děkujeme za Vaši podporu!