V Čáslavi se snídalo férově

14. května 2018

Zahrada Diakonie v Čáslavi hostila již potřetí oblíbený piknikový happening s názvem Férová snídaně. Akce na podporu fair trade a lokálních pěstitelů přilákala celkem 86 dospělých i dětí, kterým volné chvíle zpestřily připravené zábavné aktivity s fair trade tématikou.

V Čáslavi se snídalo férově
14. května 2018 - V Čáslavi se snídalo férově

Férová snídaně však není pouze lokální čáslavskou záležitostí. Snídá se po celé republice ve stejný den a ve stejný čas, vždy k příležitosti Světového dne pro fair trade, který připadá na druhou květnovou sobotu. Letos tedy 12. května.

V Čáslavi se pořádání akce ujali zástupci místního farního sboru ČCE a pracovníci Diakonie. „Na Férovou snídani se vždy těšíme už od zimy a ani letošní ročník nebyl výjimkou,“ uvedla Pavlína Rumanová ze středočeské Diakonie. „Jsme rádi, že počty snídajících neustále rostou a s nimi i nápady na skvělá jídla z fair trade, domácích, či farmářských produktů. Ty jsou nejen velmi chutné, ale také spravedlivější k lidem i přírodě,“ připomněla poslání akce Rumanová.

Na stolech tak byly k vidění, ale i ochutnání bábovky či buchty z bio a farmářské mouky, palačinky s domácí marmeládou posypané fair trade třtinovým cukrem, omeletky či saláty z domácích vajec, zelenina z vlastní zahrádky, sýry a mléko od místních producentů. K tomu všemu ochutnávka fair trade kávy a čaje.

Díky dobrému jídlu i pohodové atmosféře pokračovala férová snídaně až do odpoledních hodin. A kdo jsi chtěl kousek toho fair trade přinést domů, měl možnost zakoupit si férovou čokoládu, kávu nebo čaj.