Domovy se zvláštním režimem v Opolanech a Pátku

31. října 2018

I když by se někdy mohlo zdát, že věnujeme málo pozornosti Domovům se zvláštním režimem v Opolanech a Pátku, není to tak. Situace v těchto domovech je však trochu jiná, než na našich ostatních pracovištích.

Domovy se zvláštním režimem v Opolanech a Pátku
31. října 2018 - Domovy se zvláštním režimem v Opolanech a Pátku

V obou Domovech se staráme o klienty, kteří vlivem Alzheimerovy choroby či jiného typu demence potřebují vyšší míru pomoci, většinou při celodenním upoutání na lůžko. Aktivity v těchto domovech tedy přesahují více ke zdravotní péči a pečovatelství, než k volnočasovým a společným akcím.

Zdravotní stav obyvatel domovů se často rychle zhoršuje a je nevyzpytatelný. Přesto se jejich pracovníci nevzdávají a snaží se klienty aktivizovat individuálně.  Používají reminiscenční terapii, muzikoterapii, ergoterapii, čtení u lůžka. Milým zpestřením jsou oslavy narozenin klientů s rodinnými příslušníky.

I přes náročnou práci dělají naši pracovníci vše s láskou a empatií. Snaží se dívat na svět klientovýma očima, pochopit, i v komunikaci beze slov, co přesně potřebují a zachovat jejich důstojnost.

O pracovním týmu v Opolanech podotýká paní Sýkorová:  ,, Každý z nás je autentický. Někteří z nás vytváří dobrou atmosféru v týmu, jiní zase vedou tým k dobré spolupráci a k dosažení výsledků, anebo navrhují nové nápady. Věříme, že jedině to, co děláme s láskou, má smysl“.